Unia Europejska
Znajdziesz nas:
ul. Fieldorfa-Nila 17, Kraków
Obrazek tytułowy - Owoce liofilizowane

W tym roku nasza firma postanowiła poszerzyć swoją działalność o sprzedaż liofilizowanych jagód goji. Na początku warto podkreślić, że owoce pochodzą wyłącznie od polskich plantatorów. Nasze liofilizaty mogą mieć postać zarówno całych owoców, jak i proszku.

Kilka słów o procesie liofilizacji

Liofilizacja jest jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności (między innymi warzywa, owoce, grzyby, zioła, a także mięso). Dzięki niej produkty zachowują naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz pełną wartość odżywczą. Polega na procesie odwadniania przez zamrożenie przy temperaturze -50 stopni Celsjusza i sublimacji powstałych kryształów lodu. W próżni lód zamienia się bezpośrednio w parę pomijając stan ciekły.

Na końcu procesu liofilizacji produkt jest dosuszany w temperaturze 40-50 Celsjusza, dzięki temu uzyskujemy produkt o końcowej wilgotności 1-2%.

W tym procesie żywność zostaje praktycznie pozbawiona wody. Taki produkt można przechowywać bardzo długo – nawet do dwóch lat. Nie zawiera on także żadnych konserwantów i soli. Zaletą liofilizatów jest ich lekkość – idealnie nadają się więc do używania w podróży.

Do sprzedaży trafiają gotowe dania, które wystarczy zalać wodą. Liofilizatów nie trzeba gotować i można je także spożywać od razu z opakowania.

Zastosowanie liofilizatów:

  • dania instant, zupki, błyskawiczne musli
  • różnego rodzaju sery, serki, jako dodatek do jogurtów
  • miody, herbaty
  • jako przekąska (zdrowy zamiennik chipsów)

Właściwości liofilizatów:

  • zachowują naturalny wygląd, kolor, strukturę, smak, zapach, oraz pełną wartość odżywczą
  • posiadają bardzo niską wilgotność, przez co chronione są przed zepsuciem
  • zapakowane w szczelne opakowania mogą być przechowywane przez wiele lat w każdych warunkach klimatycznych
  • liofilizacja usuwa większość zanieczyszczeń mikrobiologicznych
  • dzięki usunięciu wody, owoce są zakonserwowane, produkt jest chroniony przed wszelkimi rodzajami mikroflory

Żywność po procesie liofilizacji staje się coraz bardziej popularna wśród osób pasjonujących się podróżami, jazdą na rowerze, wspinaczką oraz osób chcących się zdrowo odżywać.

W naszej ofercie znajdą Państwo liofilizowaną jagodę goji oraz energetyczny mix owoców. Zobacz w sklepie -> Sklep