W tym roku nasza firma postanowiła poszerzyć swoją działalność o sprzedaż liofilizowanych jagód goji. Na początku warto podkreślić, że owoce pochodzą wyłącznie od polskich plantatorów. Nasze liofilizaty mogą mieć postać zarówno całych owoców, jak i proszku.
Liofilizacja jest jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności (między innymi warzywa, owoce, grzyby, zioła, a także mięso). Dzięki niej produkty zachowują naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz pełną wartość odżywczą. Polega na procesie odwadniania przez zamrożenie przy temperaturze -50 stopni Celsjusza i sublimacji powstałych kryształów lodu. W próżni lód zamienia się bezpośrednio w parę pomijając stan ciekły.
Na końcu procesu liofilizacji produkt jest dosuszany w temperaturze 40-50 Celsjusza, dzięki temu uzyskujemy produkt o końcowej wilgotności 1-2%.
W tym procesie żywność zostaje praktycznie pozbawiona wody. Taki produkt można przechowywać bardzo długo – nawet do dwóch lat. Nie zawiera on także żadnych konserwantów i soli. Zaletą liofilizatów jest ich lekkość – idealnie nadają się więc do używania w podróży.
Do sprzedaży trafiają gotowe dania, które wystarczy zalać wodą. Liofilizatów nie trzeba gotować i można je także spożywać od razu z opakowania.
Żywność po procesie liofilizacji staje się coraz bardziej popularna wśród osób pasjonujących się podróżami, jazdą na rowerze, wspinaczką oraz osób chcących się zdrowo odżywać.
W naszej ofercie znajdą Państwo liofilizowaną jagodę goji oraz energetyczny mix owoców. Zobacz w sklepie -> Sklep